ISO 15504 Spice Belgesi(ya da CMMI Belgesi) modeli iyi yazılım mühendisliği için gerekli olan temel hedefleri üst seviyede tarif eder ve yazılımı elde etme, sağlama, geliştirme, işletme, tekamül ettirme ve destek yeterliliği oluşturmayı isteyen her yazılım kuruluşuna uygulanır.
ISO 15504 Spice belgesini almak isteyen kuruluşlar ISO 15504 Spice standardları genel şartlarını sağlamak için Danışmanlık Hizmeti almalı ve TSE ve TÜRKAK denetiminden başarı ile geçmelidirler. Kuruluşlar bu denetimden sonra ISO/IEC 15504 Spice belgesine sahip olabilirler.
SPICE, İngilizce International Standard for Software Process Assessment ifadesinin baş harflerinden meydana gelen bir tanımlamadır. Yazılım sürecini değerlendirmek için uluslararası standart anlamına gelmektedir. Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) 1995 yılında bir araya gelerek yazılım projelerinde süreçlerin iyileştirilmesi ve yazılımda kalitenin yükseltilmesi amacı ile çalışmalar yapmışlar.
SPICE Organizasyonel Olgunluk Seviyeleri
SPICE Organizasyonel Olgunluk Seviyesi belirlenmesi için SPICE modelinde sertifika verilen 5 seviye vardır.
SPICE metodolojisi ile ilk defa tanışan firmaların Seviye-1 veya Seviye-2’yi hedeflemeleri tavsiye edilmektedir. Seviye atlamak için öncelikle firmanın SPICE kültürünü sağlaması gerekmektedir. Bu da yaklaşık 3 yıllık süreyi bulmaktadır.
Seviye 1: Genel olarak yazılım geliştirme (mühendislik ) süreçlerinden oluşmaktadır. Bu seviye için standartta belirtilen Minimum 7 süreçte başarı sağlamak gerekmektedir.
Seviye 2: Minimum 16 Süreç. Seviye 1’de yazılım geliştirme süreçlerini SPICE modeline uygun olarak gerçekleştirdiğini kanıtlayan (üretim) bir firmanın mühendislik süreçlerine ek olarak destek süreçleri (dokümantasyon, konfigürasyon, kalite güvence, doğrulama gibi süreçler) ve yönetim süreçlerini (Proje yönetimi ve risk yönetimi) süreçlerinin de TS ISO IEC 15504 standardına uygunluğunu sağlamak gerekmektedir. Seviye-1’deki 7 sürece ek olarak minimum 9 tane daha süreçte daha başarı sağlamak gerekmektedir.
Seviye-3: Minimum 26 süreç. Seviye-1 ve 2 de yetkinliği olan bir firmanın altyapı, insan kaynakları, ölçüm, eğitim, varlık yönetimi gibi süreçlerin de eklenmesiyle kurumsal bir seviyenin, standart süreçlerin tarif edildiği bir organizasyonun inşa edilmesi anlamına gelen seviyedir.
Seviye-4 ve Seviye-5 düzeyinde firmanın uyguladığı bütün süreçlerde istatistiksel ölçüm altyapısını sağlaması, hata işleme, yeniden işleme gibi maliyetleri minimize edip ve şirketin verilerini sürekli yorumlayarak kurumsal hedefleri revize etmeleri, projeksiyonlar yapmaları anlamına gelmektedir. Şirketin bu verilere dayanarak güçlü yönlerini ve zayıf yönlerini belirlemesi, yenilikçilik düzeyinin artırılarak daha rekabetçi bir düzeye kavuşmasını hedeflemektedir.
Danışmanlık Hizmeti
Hemen Profesyonel Danışmanlık Alın