• 0212 541 25 53
  • 0533 050 77 58
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Pzt Cuma 09:00 20:00

Makine Testleri, Makine Emniyet Testleri

Makine Testleri

 

2006/42/EC Machinery emniyeti yönetmeliği kapamında Sanayi bakanlığı CE belgesi denetimlerinde EK formunda geçen risk ürün taşıyan makinalarda Onaylanmış kuruluş dan alınmış bir CE belgesi istemektedir.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından MAKİNA EMNİYETİ YÖNETMELİĞİ (2006/42/AT) Bu Yönetmeliğin 13 üncü maddenin üçüncü ve dördüncü fıkralarında belirtilen işlemlerden birisinin uygulanması gereken makina kategorileri;

 

1)Ahşap ya da benzeri fiziki özelliklerdeki malzemeleri veya et ya da benzeri fiziki özelliklerde malzemeleri işlemek amacıyla kullanılan aşağıdaki tiplerde (tek ya da çok bıçaklı) dairesel testereler:

1.1) Kesme sırasında sabit bıçak/bıçaklara sahip, sabit bir yataklı veya destekli, iş parçasının el ile veya sökülebilir bir güç sürücüsü ile beslendiği testere makinaları,

1.2) Kesme sırasında sabit bıçak/bıçaklara sahip, el ile işletilen ileri geri hareketli testere arabası veya sehpası bulunan testere makinaları,

1.3) Kesme sırasında sabit bıçak/bıçaklara sahip, iş parçasının beslenmesi için birleşik bir mekanik tertibatı olan, yüklemesi ve/veya boşaltması el ile yapılan testere makinaları,

1.4) Kesme sırasında hareketli bıçak/bıçaklara sahip, bıçağın hareketi mekanik olan, yüklemesi ve/veya boşaltması el ile yapılan testere makinaları,

2)Ahşap işleme için, el ile beslemeli, planya tezgâhları,

3)Ahşap işleme için, mekanik bir birleşik besleme tertibatı olan, el ile yükleme ve/veya boşaltmalı, tek taraftan yüzey işleyen kalınlık planya tezgâhları,

4)Ahşap ve benzeri fiziki özelliklere sahip malzemeleri veya et ve benzeri fiziki özelliklere sahip malzemeleri işlemek için, el ile yüklemeli ve/veya boşaltmalı, aşağıdaki tiplerde şerit testere tezgâhları:

4.1) Kesme sırasında sabit bıçak/bıçaklara sahip, iş parçası için sabit ya da ileri geri hareket ettirilebilen bir yatak veya desteği olan testere tezgâhları,

4.2) İleri geri hareketli bir arabaya monte edilmiş bıçak/bıçakları olan testere tezgâhları,

5)Ahşap ve benzeri fiziki özelliklere sahip malzemeleri işlemek için kullanılan, yukarıdaki 1’den 4’e kadar olan paragraflarda ve 7 numaralı paragrafta atıfta bulunulan birleştirilmiş makina tipleri.

6)Ahşap işlemek için çeşitli takım tutucularına sahip, el ile beslemeli zıvana tezgâhları,

7)Ahşap ve benzeri fiziki özelliklere sahip malzemeleri işlemek için, dikey milli kalıpçı frezeleri,

8)Ahşap işlemek için taşınabilir zincirli testereler.

9)Metal malzemelerin soğuk işlenmesi için kullanılan, el ile yüklemeli ve/veya boşaltmalı, hareketli çalışma parçalarının kursu 6 mm’den, hızı 30 mm/s’den yüksek olan, abkant presler de dahil olmak üzere, presler.

10)El ile yüklemeli veya boşaltmalı, enjeksiyon (püskürtmeli) veya sıkıştırmalı (preslemeli) plastik kalıplama tezgâhları.

11)El ile yüklemeli veya boşaltmalı, enjeksiyon (püskürtmeli) veya sıkıştırmalı (preslemeli) kauçuk kalıplama tezgâhları.

12)Aşağıdaki tiplerdeki yeraltı çalışmalarında kullanılan makinalar:

12.1) Lokomotif ve dekoviller,

12.2) Hidrolik güçle çalışan tavan destekleri.

13)El ile yüklemeli, evsel atıkların toplanması için kullanılan, sıkıştırma mekanizmalı çöp kamyonları.

14)Sökülebilir mekanik transmisyon/aktarma tertibatları ve mahfazaları.

15)Sökülebilir mekanik transmisyon/aktarma tertibatlarının mahfazaları.

16)Taşıt bakım liftleri.

17)Kişilerin veya kişilerin ve eşyaların kaldırılması için kullanılan, üç metreden daha fazla bir düşey yükseklikten düşme riski taşıyan tertibatlar.

18)Taşınabilir kartuşla-çalıştırılan tespit tezgâhları ve diğer darbeli makinalar.

19)Kişilerin varlığını algılamak amacıyla tasarımlanmış koruyucu tertibatlar.

20)9 numaralı paragrafta, 10 numaralı paragrafta ve 11 numaralı paragrafta belirtilen makinalarda koruma amaçlı olarak kullanılmak üzere tasarımlanmış, güç tahrikli, kilitlenebilir hareketli mahfazalar.

21)Güvenlik işlevlerini sağlama amaçlı mantık üniteleri.

22)Devrilmeye karşı koruyucu yapılar (ROPS).

23)Düşen nesnelere karşı koruyucu yapılar (FOPS).

TS EN 60204-1

Makinalarda Güvenlik-Makinaların Elektrik Donanımı ile İlgili Genel Kurallar

 

TS EN 60204-1 standardı yerinde test hizmeti ile çalışmaya hazır halde bulunan elle taşınamayan makineleri kapsamaktadır.  TS EN 60204-1  standartı kapsamındaki deneylerin uygulanmasındaki amaç makinelerin elektriksel donanımlarının uygunluğunu ve güvenirliliğini sağlamaktır.

 TS EN 60204-1 standardı kapsamı ile makinelere

  1. Toprak devamlılığı

  2. Yalıtım direnci

  3. Elektriksel dayanım  testleri uygulanmaktadır.

 

TS EN 60204-1 standardı kapsamındaki bu testlerin sonucunda ayrıntılı test analiz raporu ile makinelerin elektriksel donanımlarının uygunluğunu ve güvenirliliğini tasdik ederek iş kazalarının önüne geçip üretimin verimliliğini ve ihracatını arttırabilirsiniz.

 

TS EN 60204-1 standardı kapsamında bulunan testlere göz atacak olursak,

  1. Toprak Devamlılığı Testi Toprak bağlantı ucu ile koruyucu bağlantı devresinin bölümleri olan çeşitli noktalar arasında yapılır.  Bu test ile makinenin topraklama sisteminin güvenirliliği kontrol edilerek test sonucunun standartta belirtilen değerleri içeren tablo üzerinden olumlu veya olumsuz olduğu belirlenir.

 

  1. Yalıtım Direnci Testi  Makinenin güç devresi ile koruyucu topraklama devresi arasına 500V DC gerilim uygulanarak yapılır. Bu şekilde fazlar arası, faz-toprak arası, faz-nötr arası izolasyonun sağlanıp sağlanmadığı tespit edilir. Testin sonucunda ölçülen yalıtım direnci TS EN 60204-1 standartı kapsamına göre 1M Ohm’dan küçük olmamalıdır.

 

  1. Elektriksel Dayanım Testi  Makinenin güç devresi ile koruyucu topraklama devresi arasına 1000V AC gerilim uygulanarak yapılır. Bu testin amacı erişilebilir tüm metal kısımların operatör yada kullanıcı ile temas etmesini engelleyen izolasyon malzemesinin dayanımını belirlemektir.


Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Sosyal Medya

İstanbul
Adres: Yenibosna Merkez Mah. 29 Ekim Cad. No:35 Bahçelievler/İstanbul
Telefon: 0 212 541 25 53
E posta: admin@yysdanismanlik.com

Ankara
Adres: Atapark Mahallesi 1308 Sokak No: 8/7 Keçiören Ankara
Telefon: 0 312 472 30 50
E posta: contact@yysdanismanlik.com

İzmir
Adres: Gazi Mah. Kublay Cad. No: 19 Gaziemir / İzmir
Telefon: 0232 251 77 88
E posta: izmir@yysdanismanlik.com

© 2024 YYS Belgelendirme Eğitim Danışmanlık ve Test&Analiz Hizmetleri Tüm Hakları Saklıdır.